Gymnastiekvereniging Animo Hoogvliet
info@animohoogvliet.nl

Peuters

Home » Groepen » Peuters

Peuters

De kleuters en peuters gymen op de zaterdagochtend in de gymzaal aan de Cromme Meth van 9.30 tot 10.30 uur zijn de kleintjes van 2 ½ tot 4 jaar welkom en van 10.30 tot 11.30 uur zijn de kleuters van 4 tot 6 jaar. 

  • 2,5 tot 4 jaar.
  • De lessen zijn voor jongens en meisjes.
  • 1 uur per week.
  • In de schoolvakantie’s en feestdagen is er geen les.

Doel: het uitbouwen van de bewegingsmogelijkheden van het kind

Plezier staat voorop met het doel in het achterhoofd. Het optimaliseren van het bewegingsgedrag van het kind zorgt voor een bijdrage van zijn/haar gezondheid, geeft een goede basis voor de grove motorische ontwikkeling en ondersteunt de ‘totale ontwikkeling’ van het kind. Door de verschillende bewegingssituaties aan te bieden komt naast het geprikkeld worden om te bewegen, komt daarnaast het inschatten van hoogte, diepte en verte aan de orde. De gymles wordt gezien als een belangrijk ontwikkelingsmoment van uw kind die niet mag ontbreken.

Tevens een belangrijk speerpunt op deze leeftijd is de sociaal-emotionele ontwikkeling, het omgaan met leeftijdgenoten, naast andere kinderen spelen en communiceren met leeftijdsgenoten. Uw kind leert onder meer kleine opdrachten uitvoeren en op je beurt wachten. Doordat er kinderen van 2,5 jaar tot 4 jaar deelnemen aan deze les en er dus een verschil is in bewegingsgedrag, zorgt dit ervoor dat kinderen van elkaar kunnen leren. De kinderen die wat langer op peutergym zitten, zullen meer in aanraking komen met de ‘turnelementen’.

Zoals bij de proeflessen werd beschreven willen we graag dat de kinderen betrokken zijn bij de les om zo te ontwikkelen. Wanneer uw kind op een jonge leeftijd niet betrokken bij de les kan zonder de aanwezigheid van u, is het helaas sociaal emotioneel nog niet aan toe om te komen turnen. De trainster zal u hiervan op de hoogte brengen en vragen om wanneer uw kind ouder is het nogmaals te proberen. 

Lesinhoud

We beginnen met een ‘warming-up’ en maken we op een speelse manier onze spieren los.  Daarna is er tijd om met de turntoestellen de beginselen van het turnen aan te leren. Ook dit gaat lekker speels, aangepast aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een peuter. De ‘cooling down’ is het einde van de les; we rekken de spieren d.m.v. leuke kring- en zangspelletjes.

kleuterles:  

We beginnen met een ‘warming-up’ welke al wat meer op de turnoefeningen is toegespitst is. Daarna leren de kleuters de beginselen van het turnen. Ook dit is nog speels en rekening houdend met de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de kleuter. Vaak is er aan het einde ruimte voor een “ravot-” spelletje, waardoor de kleuters even “stoom af kunnen blazen”, want dat krijg je van dat harde werken! In dit spel wordt soms de ‘cooling down’ verwerkt en weer een andere keer wordt de ‘cooling down’ toegespitst op de gedane oefeningen. Bij de lessen staat de recreatie voorop: dat wil zeggen dat er hard gewerkt wordt, maar dat dit alleen gebeurt doordat het kind het zelf wil en er vooral plezier in heeft! Vanaf 6 jaar kunnen zij doorstromen naar de verschillende recreatiegroepen

 

VERENIGEN

Dat is iets wat wij graag samen met elkaar doen: besturen, lesgeven en activiteiten organiseren.